BLOG

08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Θέλετε να αυξήσετε το ποσοστό της επιτυχίας σας στα μοσχεύματα έως και 100%;

7 comments 0 share
Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι ποιο απλό από το να πάρετε ένα ψαλίδι, να κόψετε μερικά κομμάτια από ένα φυτό και να τα τοποθετήσετε σε ένα μέσο. Έτσι δεν είναι;       
Συγνώμη αλλά λάθος. Ενώ τα βήματα είναι σωστά, υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την επιτυχία στα μοσχεύματα.
Η απάντηση δεν είναι ο ακριβός εξοπλισμός (αεροπονικά συστήματα) που κάνει αυτός την δουλειά για εσάς.

Τα μοσχεύματα των φυτών είναι μια αντανάκλαση του μητρικού φυτού.

Μόσχευμα είναι ένα κομμάτι του μητρικού φυτού το οποίο χρησιμοποιείται για την απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού και μοιράζεται την ίδια ισορροπία του φωτός, του αέρα, του νερού και των θρεπτικών συστατικών με το μητρικό φυτό. Εάν για παράδειγμα το μητρικό φυτό είχε κάποια έλλειψη στοιχείου, το πρόβλημα αυτό στο μόσχευμα θα επιδεινωθεί από το γεγονός ότι δεν έχει ρίζες και δεν μπορεί να τραφεί κανονικά. Τα μοσχεύματα που θα φυτρώσουν από μη υγιή φυτά, θα εμφανίσουν προβλήματα γρήγορα και σε όλη την ανάπτυξη τους.   

Προετοιμάστε το μητρικό φυτό.

Τα μητρικά φυτά πρέπει αναπτύσσονται ενεργά, αλλά δεν πρέπει να τα αναγκάσουμε σε μια ταχεία ανάπτυξη. Εμείς θέλουμε να αναγκάσουμε το μόσχευμα να σχηματίσει ρίζες και να μειώσουμε το ρίσκο να έχει μια μόνο βλαστική ανάπτυξη. Βεβαιωθείτε ότι τι μητρικό φυτό τροφοδοτείτε σε τακτική βάση, αλλά μην το δώσετε πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά (κυρίως άζωτο), καθώς αυτό θα προκαλέσει μια ανισορροπία στην αποθήκευση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα τα μαλακά μοσχεύματα να έχουν μικρή ενέργεια για ριζοβολία. Το Overfeeding θα μειώσει τον αριθμό, το μέγεθος και την ποιότητα των τριχιδίων της ρίζας. Οι αναλογίες των λιπασμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι τόσο διαφορετικές όσο και αριθμός των φυτικών ειδών που μπορείτε να πάρετε μόσχευμα, έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά πρόταση εδώ, εκτός από την τροφοδοσία του μητρικού φυτού ανάλογα με τον τρόπο που αυξάνεται.
Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι μοσχευμάτων: τα τερματικά (terminal cuttings) και τα βοηθητικά (auxiliary cuttings).
Εάν εργάζεστε μόνο με τερματικά, θα πρέπει το μόσχευμα που παίρνετε να είναι όσο το δυνατόν ποιο σφιχτό, έτσι ώστε να αποφευχθεί το τέντωμα.
Επίσης εάν θέλετε να αποφύγετε οποιεσδήποτε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών το φυτό θα πρέπει να είναι υγιή με πράσινα γυαλιστερά φύλλα.
Κρατήστε σταθερό το επίπεδο του φωτισμού κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, αλλά μειώστε την ποσότητα του φωτός που εκτίθενται τα μητρικά φυτά κατά το 1/3, μια εβδομάδα πριν πάρετε τα μοσχεύματά σας. Αν μειωθεί το επίπεδο φωτισμού πάρα πολύ, θα προκαλέσει τέντωμα κόμβων. Αφού πάρετε τα μοσχεύματα, θα πρέπει να τα μεταφέρετε σε ένα περιβάλλον με μειωμένο φως.
Βεβαιωθείτε ότι το μητρικό φυτό είναι ποτισμένο μια μέρα πριν πάρετε τα μοσχεύματα. Καλύτερη ώρα για να πάρετε τα μοσχεύματα είναι κατά τις πρώτες ώρες του φωτός. Είναι σοφό να βεβαιωθείτε ότι το μητρικό φυτό ήταν σε μια σταθερή κατάσταση και δεν είχε υποστεί κανένα σοκ τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Ένα φυτό απόλυτα υγιές που δεν έχει υποστεί κάποιο σοκ, θα δώσει μοσχεύματα παρόμοιας ποιότητας.
Τώρα που έχετε εξασφαλίσει ότι το μητρικό φυτό είναι υγιές, είναι η ώρα που θα πάρετε το ψαλίδι….. όχι! Το να κόψετε ένα σωστό μόσχευμα, απαιτεί προσοχή! Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή άκρη, αλλά εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε που να κόψετε, πώς να κόψετε, τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να κόψετε και πώς να φροντίσετε το σημείο κοπής.
Γιατί ? Γιατί εσείς θέλετε να κάνετε όσο το δυνατό καλύτερη χρήση για κάθε δυνατό σημείο κοπής, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των μητρικών φυτών και να κερδίσετε χώρο που απαιτείτε για την ανάπτυξη των φυτών.

Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τύποι μοσχευμάτων:
  • Σκληρά (φυλλοβόλα είδη).

  • Σκληρά (αειθαλή είδη).

  • Ημιξυλώδη.

  • Μαλακά.

Υπάρχουν επίσης πολλοί μέθοδοι για να κόψετε και να θεραπεύσετε το μόσχευμα, ανάλογα με το τύπο του μοσχεύματος.
Αυτοί οι μέθοδοι βασίζονται στον τύπο του φυτού (ξυλώδη ή μαλακό), στον χρόνο παραγωγής (εποχιακές αλλαγές) και στην τελική χρήση. Η μαλακού ξύλου προσέγγιση θα χρησιμοποιηθεί για να καταδείξει τα κοινά βήματα που εμπλέκονται σε όλα τα είδη φυτών.
Που να κόψετε;
Το ιδανικό σημείο κοπής είναι κάπου στην μέση του στελέχους, που δεν είναι ούτε πολύ μαλακό αλλά και ούτε πολύ σκληρό. Υπάρχει μια ζώνη σε κάθε στέλεχος φυτού, που από χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο πηγαίνει σε υψηλούς υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο. Το Σωστό σημείο κοπής είναι η μέση αυτής της ζώνης. Πως μπορώ να σας εξηγήσω ποιο είναι αυτό το σημείο; Οι περισσότεροι καλλιεργητές γνωρίζουν το σημείο από την εμπειρία τους, αλλά και οι λιγότεροι έμπειροι μπορούν να βρουν το σημείο με μια δοκιμή κάμψης. Προσπαθήστε να λυγίσετε μια άκρη του φυτού στο σημείο που θέλετε να κόψετε.

Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορούν να συμβούν:
  1. Να λυγίσει (υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και χαμηλή σε υδατάνθρακες).
  2. Να ασφαλίσει στην μέση ή κοντά στην μέση (χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και υψηλή σε υδατάνθρακες).
  3. Σπάει μερικώς σε ένα σημείο (το σωστό). Αυτό το σημείο είναι η ζώνη κοπής. Αυτό είναι το τμήμα του στελέχους, όπου θα σχηματιστούν πιο εύκολα οι ρίζες. Στην συνέχεια θα γνωρίζετε σε ποιο σημείο του στελέχους να κόψετε.

Πώς να κόψετε;

Ευθεία ή υπό γωνία; Η κοπή υπό γωνία δεν είναι κακή πρακτική, αλλά η πιθανότητα προσβολής από βακτήρια και μύκητες είναι υψηλότερη. Το πλεονέκτημα της κοπής υπό γωνία είναι η μεγαλύτερη περιοχή για ανάπτυξη ρίζας. Για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια μοσχευμάτων από βακτήρια και μύκητες κόβουμε ευθεία και όχι υπό γωνία.
Κατά τη λήξη μοσχευμάτων θα πρέπει να προσέξετε να αποφύγετε τη σύνθλιψη του ιστού. Για το κόψιμο χρησιμοποίησε ένα πολύ κοφτερό αποστειρωμένο μαχαίρι ή λεπίδα ή ένα κλαδευτήρι καλής ποιότητας.
Είναι δύσκολο να αποφευχθεί εντελώς η σύνθλιψή του ιστού στο κόψιμο, αλλά η επίπτωση μπορεί να μειωθεί, επιλέγοντας το σωστό εργαλείο κοπής.

Να είστε ευγενικοί με τα μοσχεύματά σας!

Όλα τα μοσχεύματα, μετά την κοπή τους πρέπει να τοποθετούνται άμεσα σε ένα περιβάλλον με 100% υγρασία. Αν το μόσχευμα στεγνώσει, αυτό δεν θα βοηθήσει καθόλου.

Μέσο ριζοβολίας.

Τα καλλιεργητικό μέσο που χρησιμοποιείτε για ριζοβολία θα πρέπει να είναι παρόμοιο με το μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια των μοσχευμάτων αργότερα. Δηλαδή χρησιμοποιήστε ανόργανο μέσο για ανόργανα συστήματα και οργανικό μέσο για οργανικά συστήματα. Θα πρέπει να ταιριάζουν οι ιδιότητες τους. Αυτό θα διασφαλίσει την συμβατότητα της ρίζας από την αρχή. Αποφύγετε να φυτέψετε τα μοσχεύματά σας πολύ βαθιά, ενώ οι ντομάτες μπορούν να φυτευτούν βαθιά, τα περισσότερα φυτά δεν μπορούν. Για τα φυτά που κάνουν ρίζα στον κόμβο, θάψτε τον κόμβο, για τα φυτά που δεν κάνουν ρίζα στον κόμβο, αφήστε το κόμβο πάνω από το καλλιεργητικό μέσο.
Τέλος, φροντίστε να ποτίσετε τα μοσχεύματα όταν τελειώσετε. Αυτό εξασφαλίζει την σωστή θέση του μοσχεύματος μέσα στο καλλιεργητικό μέσο.

Συνθήκες καλλιέργειας.

Πιο είναι το επόμενο βήμα; Πήρατε τα μοσχεύματα, τα μεταφέρατε στο κατάλληλο μέσο και τώρα πρέπει να τους παρέχετε μια υγρασία; Κοντά στο 100%. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έναν θόλο ή με ένα σύστημα ψεκασμού σε μορφή ομίχλης. Μερικά φυτά δεν είναι τόσο απαιτητικά και ριζοβολούν σε ξηρότερες συνθήκες (π.χ. κάκτοι ή παχύφυτα), αλλά θα επωφεληθούν από αυτή την προσέγγιση. Η υγρασία μειώνει τη χρήση του νερού και παρέχει νερό στο αναπτυσσόμενο φυτό.
Η υγρασία είναι απαραίτητη για να κρατήσει τα φύλλα διογκωμένα, τη λειτουργία των συστημάτων και την επεξεργασία των διαδικασιών. Κρατώντας τα φώτα σε χαμηλότερη ένταση θα ενισχυθεί η ριζοβολία, μειώνοντας παράλληλα τη λειτουργία των φύλλων σε επίπεδα επιβίωσης. Θα επιβραδύνει την διαπνοή και όλα τα απαραίτητα συστατικά θα χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση μιας νέας δομής της ρίζας. Κρατήστε μια ζεστή (όχι καυτή) ατμόσφαιρα γύρο από την κοπή. Αυτό θα κρατήσει και την υγρασία σε υψηλά επίπεδα (> 90%). Μια καλή θερμοκρασία είναι γύρω στους 24˚C.
Διατηρήστε αυτή την θερμοκρασία μέχρι να δείτε  τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης της ρίζας. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να επιτρέψετε τα μοσχεύματα να αυξηθούν σε μια υγρασία κάτω από 90% αλλά πάνω από 80%, προκυμμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των ριζών. Όταν μπορείτε να δείτε φανερά τις ρίζες μέσα στο μέσο τότε είναι καιρός να μειώσετε την υγρασία στο 80% και να σταματήσετε το ψεκασμό νερού στα φύλλα, προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο ασθενειών.
Όταν η ρίζα φτάσει στο εξωτερικό του μέσου, τότε ήρθε η ώρα για μεταφύτευση.

Μεταφύτευση μοσχευμάτων.

Αυτή η χρονική στιγμή είναι σημαντική. Αν περιμένετε μέχρι οι ρίζες να εξελιχθούν σε μια μπάλα, τότε θα είναι παλιές και σφιχτές και είναι πιθανό να αναπτυχθούν με λιγότερη διακλάδωση. Μην περιμένετε μέχρι να αυξηθούν οι ρίζες πάρα πολύ. Ποτέ μην μεταφυτεύετε το μόσχευμα σε ένα δοχείο που είναι πάρα πολύ μεγάλο. Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο μεσαίου μεγέθους. Για παράδειγμα αν το μόσχευμα βρίσκεται σε έναν κύβο 4cm, είναι λάθος να μεταφυτευθεί σε ένα δοχείο 20lit. Το σωστό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο 3 – 4 lit για το σχηματισμό της ρίζας. Το φυτό σε αυτό το δοχείο δεν θα υποφέρει και ο κίνδυνος να υπερποτιστεί θα είναι μικρότερος.
Ένα κρίσιμο σημείο που πρέπει να προσέξετε σε αυτή την φάση. Οι ρίζες απαιτούν 100% υγρασία για την αποφυγή ζημιών. Όσο περισσότερο οι άκρες τις ρίζας εκτεθούν στον αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που μπορεί να γίνει. Ελαχιστοποιήστε τον χρόνο της έκθεσής τους στον αέρα. Μην μαζέψετε εκατοντάδες κύβους το πρωί και στην συνέχει περιμένετε μέχρι το απόγευμα για να τους φυτεύσετε. Να μαζεύετε σταδιακά τους κύβους και να τους φυτεύετε άμεσα. Μόλις φυτεύονται στο μέσο, χρειάζονται πότισμα με ή χωρίς θρεπτικό διάλυμα, πάντα στο ελάχιστο που απαιτείτε, ανάλογα με το καλλιεργητικό μέσο.

Μεταφύτευση μοσχευμάτων - βέλτιστες πρακτικές:

Η πρώτη μεταφύτευση του μοσχεύματος δεν πρέπει να γίνετε σε τεράστιο δοχείο με άπειρο καλλιεργητικό μέσο. Δεν είναι έξυπνο να τοποθετήσετε ένα κύβο 4 – 5cm κατευθείαν σε ένα δοχείο 20 λίτρων, δεδομένου ότι δεν είναι αποτελεσματική χρήση του χώρου και σε ένα τέτοιο δοχείο είναι δύσκολο να διατηρηθεί το κλίμα υπό έλεγχο.
Φυτέψτε το πρώτα σε ένα μικρότερο δοχείο και άφησέ το να αποκτήσει ένα υγιές  ριζικό σύστημα. Έπειτα μεταφέρετε το σε ένα μεγαλύτερο δοχείο. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για τις ρίζες. Τη στιγμή που οι ρίζες είναι χαλαρές και προτού γίνουν μια σφιχτή μπάλα, μετακινήστε το φυτό σε ένα μεγαλύτερο δοχείο. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερο να κρατήσετε τα επίπεδα του νερού σταθερά. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, εξασφαλίστε επαρκή διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών και θα κάνετε την συγκομιδή ευκολότερη.
Η συχνότητα και η ποσότητα του λιπάσματος που πρέπει να εφαρμόσετε, εξαρτάται από το μέσο που χρησιμοποιείτε. Αν προσθέσετε λίπασμα σε ένα μέσο όπως το έδαφος ή τύρφη, τότε ένα μεγάλο μέρος θα προσκολληθεί στα σωματίδια, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εάν δεν υπάρχει αρκετό φυτικό υλικό για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά, θα παραμείνουν στο μέσο και μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα άλατος.
Έτσι τα νέα μοσχεύματα σιτίζονται ελαφρά και η ποσότητα του θρεπτικού αυξάνεται ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ρίζας. Θρεπτικά φυλλώματος μπορούν να εφαρμοστούν σε επιφάνειες φύλλων αλλά σε επαρκείς ποσότητες φωτός. Πρέπει να τονιστεί ότι το άζωτο και ορισμένα άλλα στοιχεία έχουν την τάση να διαφεύγουν από τα φύλλα κάτω από ένα σύστημα ομίχλης. Συνήθως συνιστάται πολύ αραιή σίτιση από τα φύλλα. Το ριζικό σύστημα θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος σίτισης των φυτών και αυτό ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των φυτών.
Εάν ένα φυτό απαιτήσει εφαρμογή ψεκασμού στα φύλλα, συνήθως το πρόβλημα είναι από αλλού και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η λήψη του μοσχεύματος είναι απλή, όταν γίνεται σωστά και όταν ο παραγωγός είναι εξοικειωμένος με το είδος του φυτού. Μερικά φυτά δεν διαδίδονται καθόλου καλά. Κάποια φυτά χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να αναπτύξουν ρίζα, κάποια αρχίζουν να αναπτύσσουν νέες ρίζες ενώ είναι ακόμα πάνω στο φυτό απόθεμα. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του φυτού που έχετε επιλέξει, έτσι ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε. Θυμηθείτε, κόβοντας κάθε ζωντανό φυτό, έχει συνέπειες, τόσο για το μόσχευμα όσο και για το μητρικό φυτό.
Ακολουθήστε αυτά τα βήματα προσεκτικά, αναλάβετε την φροντίδα του μητρικού φυτού και των μοσχευμάτων και είναι σίγουρο ότι θα πετύχετε!

Σχόλια

Preergy

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 16:20:43
Lasix

Leanise

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 08:27:02
Lasix

buy cialis

05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 21:06:33
Viagra In Tre Giorni On Line

LisaHib

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, 22:29:05
[url=https://amoxil.cyou/]amoxicillin 875 mg price[/url]

Timothywam

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, 20:06:38
НУЖЕН ПРОГОН Зеннопостером и Олсабмиттером? пишите по контакту: [email protected] Что такое ZennoPoster? ZennoPoster – решение «всё в одном» для автоматизации SEO задач. Независимо от области SEO, он сохранит Вам много времени и денег. https://doccentr.com, http://dom-lady.ru, https://zagorodny.net, https://ifvremya.ru, http://akro-spb.ru, http://blitz-remont.ru, https://ruspl.com, https://dailybest.me, https://novostidnja.ru, http://binom-s.com, http://medinfon.ru, https://friendlygames.ru, https://2019god.net, http://rusbetonplus.ru, https://domocvet.com, http://telead.ru, http://womaan.ru, http://ladyup.ru, http://about-windows.ru, http://icar-by.com, https://pancreatus.com, http://shoptrip.ru, http://zonakulinara.ru, https://loverust.ru, http://beton-cement-ru.ru, http://tvoi-noski.ru, http://arctic-online.ru, http://dk-zio.ru, http://womanmaniya.ru, https://4dekor.ru, http://apploidnews.com, http://omontazhe.ru, http://qllq.ru, http://windowss10.ru, http://domoxozyaiki.ru, http://dumainfo.ru, http://rempostroy.ru, http://slapk.ru, http://gdefile.ru, https://1vesti.kharkiv.ua, https://newsstroy.kyiv.ua, https://rnews.kharkiv.ua, https://rnews.kr.ua, https://bestnews.kyiv.ua, https://bestnews.kharkiv.ua, https://newsfor.kr.ua, https://newsfor.kyiv.ua, https://newsfor.kharkiv.ua, https://vsenews.kharkiv.ua, https://n1.kharkiv.ua, https://autonews.kyiv.ua, https://nbest.kyiv.ua, https://nbest.kharkiv.ua, https://n1.kyiv.ua, https://newsstroy.kr.ua, https://x-news.kr.ua, https://v-news.kr.ua, https://novostidnya.kr.ua, https://newsru.kr.ua, https://daynews.kr.ua, https://realnews.kr.ua, https://thenews.kr.ua, https://sobitiya.kr.ua, https://miv.kr.ua, https://rnews.kyiv.ua, https://1vesti.kyiv.ua, https://vsenews.kyiv.ua, https://autonews.kharkiv.ua, https://mirnews.kr.ua, https://onews.kr.ua, https://uk.kr.ua, https://vnovostyah.kr.ua, https://infopress.kr.ua, https://vse.kr.ua, https://n-news.kr.ua, https://development.eu.com, https://vesti.eu.com, https://novosti.eu.com, https://allaboutnews.eu.com, https://rusnews.kharkiv.ua, https://f-news.kr.ua, https://formatnews.kr.ua, https://autonews.kr.ua, https://worldpress.kr.ua, https://vsenews.kr.ua, https://nbest.kr.ua, https://1vesti.kr.ua, https://svodnews.kr.ua, https://q.kr.ua, https://yk.kr.ua, https://onlinenews.eu.com, https://people.eu.com, https://n1.kr.ua, https://rusnews.kyiv.ua, https://rusnews.kr.ua, https://bestnews.kr.ua, https://euronews.kr.ua, https://timenews.kr.ua, https://rtnews.kr.ua, https://town-news.kr.ua, https://krnews.kr.ua, https://vedomost.kr.ua, https://euro.kr.ua, https://1news.kr.ua, https://obzor.kr.ua, https://aboutnews.kr.ua, https://worldnews.kr.ua, https://newsday.kr.ua, https://strana.kr.ua, https://newsn.kr.ua, https://infonews.kr.ua, https://h.kr.ua, https://moivesti.kr.ua, https://currentnews.kr.ua, https://easynews.kr.ua, https://lifenews.kr.ua, https://lastnews.kr.ua, https://j.kr.ua, https://inform.kr.ua, https://rus.kr.ua, https://press-release.kr.ua, https://izvesti.kr.ua, https://034.kr.ua, https://v.kr.ua, https://xop.kr.ua, https://dni.kr.ua, https://ykr.kr.ua, https://newsportal.kr.ua, https://msv.kr.ua, https://s5.kr.ua, https://znews.kr.ua, https://information.kr.ua, https://ukr.kr.ua, https://portalnews.kr.ua, https://today.kr.ua, https://xznews.kr.ua, https://nn.kr.ua, https://mls.kr.ua, https://novostnik.kr.ua, https://informing.kr.ua, https://vnovosti.kr.ua, https://y.kr.ua, https://nation.kr.ua, https://item.eu.com, https://gazette.eu.com, https://headline.eu.com, https://fact.eu.com, https://somenews.eu.com, https://lifenews.eu.com, https://tidings.eu.com, https://today.eu.com, https://eunews.eu.com, https://sir.eu.com, https://journal.eu.com, https://gazeta.eu.com, https://lenta.eu.com, https://exclusive.eu.com, https://all.eu.com, https://expert.eu.com, https://news-magazine.eu.com, https://newshour.eu.com, https://presentation.eu.com, https://publication.eu.com, https://release.eu.com, https://smi.eu.com, https://view.eu.com, https://vremya.eu.com, https://prsn.eu.com, https://lnd.eu.com, https://034.eu.com, https://all-about.eu.com, https://solution.eu.com, https://rightnow.eu.com, https://euro21.eu.com, https://euro22.eu.com, https://100.eu.com, https://mdrd.eu.com, https://newtime.kr.ua, https://fraufluger.ru, https://rossoshru.ru, https://lifeposi.ru, http://megamcpe.com, https://mirzodiaka.com, http://ladysarafan.ru, https://hypecrib.com, https://vd-tv.ru, https://buzulukmedia.ru, https://donklephant.net, https://avtotema.kr.ua, http://hayastannews.com, https://deepcool-ma.com, https://russianshop.org, http://dettka.com, https://chexov.net, http://nalatty.com, https://hozyaushka.org, http://montazhnik02.ru, https://mama-creative.com, https://crimeabest.com, https://womanka.com, http://teletap.org, https://csharpcoderr.com, https://dooralei.ru, http://newsfast.ru, https://2020about.com, http://u-sity.net, http://intofact.ru, https://astrakhan.net, http://oneznakomke.ru, https://vpolozhenii.com, http://gturs.com, https://cultmoscow.com, https://dvedoli.com, https://belady.online, https://dobrenok.com, https://milomarket.com, https://adres.kr.ua, https://womanjour.ru, http://ladystory.ru, http://kapitosha.net, http://mirokru.ru, https://kakpravilino.com, https://1001guru.ru, http://xozyaika.com, https://aromat.kr.ua, https://parovarim.com, http://remstroitelstvo.ru, https://golubevod.net, http://s-narodom.ru, https://zazdorovie.net, http://roofor.ru, http://sovet-sadovody.ru, https://albooking.net, http://fi-hi.ru, https://modnuesovetu.ru, https://rabotainternet.com, https://1npf.com, https://renewablenergy-world.com, https://viewangle.net ZennoPoster программный комплекс для автоматизации Ваших действий в браузере. За считанные минуты Вы сможете автоматизировать любую работу в браузере, которую Вы привыкли выполнять вручную. [url=https://doccentr.com]a[/url],[url=http://dom-lady.ru]b[/url],[url=https://zagorodny.net]c[/url],[url=https://ifvremya.ru]d[/url],[url=http://akro-spb.ru]i[/url],[url=http://blitz-remont.ru]f[/url],[url=https://ruspl.com]g[/url],[url=https://dailybest.me]h[/url],[url=https://novostidnja.ru]i[/url],[url=http://binom-s.com]j[/url],[url=http://medinfon.ru]k[/url],[url=https://friendlygames.ru]l[/url],[url=https://2019god.net]m[/url],[url=http://rusbetonplus.ru]n[/url],[url=https://domocvet.com]o[/url],[url=http://telead.ru]p[/url],[url=http://womaan.ru]q[/url],[url=http://ladyup.ru]r[/url],[url=http://about-windows.ru]s[/url],[url=http://icar-by.com]t[/url],[url=https://pancreatus.com]u[/url],[url=http://shoptrip.ru]v[/url],[url=http://zonakulinara.ru]w[/url],[url=https://loverust.ru]x[/url],[url=http://beton-cement-ru.ru]y[/url],[url=http://tvoi-noski.ru]z[/url],[url=http://arctic-online.ru]a[/url],[url=http://dk-zio.ru]b[/url],[url=http://womanmaniya.ru]c[/url],[url=https://4dekor.ru]d[/url],[url=http://apploidnews.com]i[/url],[url=http://omontazhe.ru]f[/url],[url=http://qllq.ru]g[/url],[url=http://windowss10.ru]h[/url],[url=http://domoxozyaiki.ru]i[/url],[url=http://dumainfo.ru]j[/url],[url=http://rempostroy.ru]k[/url],[url=http://slapk.ru]l[/url],[url=http://gdefile.ru]m[/url],[url=https://1vesti.kharkiv.ua]n[/url],[url=https://newsstroy.kyiv.ua]o[/url],[url=https://rnews.kharkiv.ua]p[/url],[url=https://rnews.kr.ua]q[/url],[url=https://bestnews.kyiv.ua]r[/url],[url=https://bestnews.kharkiv.ua]s[/url],[url=https://newsfor.kr.ua]t[/url],[url=https://newsfor.kyiv.ua]u[/url],[url=https://newsfor.kharkiv.ua]v[/url],[url=https://vsenews.kharkiv.ua]w[/url],[url=https://n1.kharkiv.ua]x[/url],[url=https://autonews.kyiv.ua]y[/url],[url=https://nbest.kyiv.ua]z[/url],[url=https://nbest.kharkiv.ua]a[/url],[url=https://n1.kyiv.ua]b[/url],[url=https://newsstroy.kr.ua]c[/url],[url=https://x-news.kr.ua]d[/url],[url=https://v-news.kr.ua]i[/url],[url=https://novostidnya.kr.ua]f[/url],[url=https://newsru.kr.ua]g[/url],[url=https://daynews.kr.ua]h[/url],[url=https://realnews.kr.ua]i[/url],[url=https://thenews.kr.ua]j[/url],[url=https://sobitiya.kr.ua]k[/url],[url=https://miv.kr.ua]l[/url],[url=https://rnews.kyiv.ua]m[/url],[url=https://1vesti.kyiv.ua]n[/url],[url=https://vsenews.kyiv.ua]o[/url],[url=https://autonews.kharkiv.ua]p[/url],[url=https://mirnews.kr.ua]q[/url],[url=https://onews.kr.ua]r[/url],[url=https://uk.kr.ua]s[/url],[url=https://vnovostyah.kr.ua]t[/url],[url=https://infopress.kr.ua]u[/url],[url=https://vse.kr.ua]v[/url],[url=https://n-news.kr.ua]w[/url],[url=https://development.eu.com]x[/url],[url=https://vesti.eu.com]y[/url],[url=https://novosti.eu.com]z[/url],[url=https://allaboutnews.eu.com]a[/url],[url=https://rusnews.kharkiv.ua]b[/url],[url=https://f-news.kr.ua]c[/url],[url=https://formatnews.kr.ua]d[/url],[url=https://autonews.kr.ua]i[/url],[url=https://worldpress.kr.ua]f[/url],[url=https://vsenews.kr.ua]g[/url],[url=https://nbest.kr.ua]h[/url],[url=https://1vesti.kr.ua]i[/url],[url=https://svodnews.kr.ua]j[/url],[url=https://q.kr.ua]k[/url],[url=https://yk.kr.ua]l[/url],[url=https://onlinenews.eu.com]m[/url],[url=https://people.eu.com]n[/url],[url=https://n1.kr.ua]o[/url],[url=https://rusnews.kyiv.ua]p[/url],[url=https://rusnews.kr.ua]q[/url],[url=https://bestnews.kr.ua]r[/url],[url=https://euronews.kr.ua]s[/url],[url=https://timenews.kr.ua]t[/url],[url=https://rtnews.kr.ua]u[/url],[url=https://town-news.kr.ua]v[/url],[url=https://krnews.kr.ua]w[/url],[url=https://vedomost.kr.ua]x[/url],[url=https://euro.kr.ua]y[/url],[url=https://1news.kr.ua]z[/url],[url=https://obzor.kr.ua]a[/url],[url=https://aboutnews.kr.ua]b[/url],[url=https://worldnews.kr.ua]c[/url],[url=https://newsday.kr.ua]d[/url],[url=https://strana.kr.ua]i[/url],[url=https://newsn.kr.ua]f[/url],[url=https://infonews.kr.ua]g[/url],[url=https://h.kr.ua]h[/url],[url=https://moivesti.kr.ua]i[/url],[url=https://currentnews.kr.ua]j[/url],[url=https://easynews.kr.ua]k[/url],[url=https://lifenews.kr.ua]l[/url],[url=https://lastnews.kr.ua]m[/url],[url=https://j.kr.ua]n[/url],[url=https://inform.kr.ua]o[/url],[url=https://rus.kr.ua]p[/url],[url=https://press-release.kr.ua]q[/url],[url=https://izvesti.kr.ua]r[/url],[url=https://034.kr.ua]s[/url],[url=https://v.kr.ua]t[/url],[url=https://xop.kr.ua]u[/url],[url=https://dni.kr.ua]v[/url],[url=https://ykr.kr.ua]w[/url],[url=https://newsportal.kr.ua]x[/url],[url=https://msv.kr.ua]y[/url],[url=https://s5.kr.ua]z[/url],[url=https://znews.kr.ua]a[/url],[url=https://information.kr.ua]b[/url],[url=https://ukr.kr.ua]c[/url],[url=https://portalnews.kr.ua]d[/url],[url=https://today.kr.ua]i[/url],[url=https://xznews.kr.ua]f[/url],[url=https://nn.kr.ua]g[/url],[url=https://mls.kr.ua]h[/url],[url=https://novostnik.kr.ua]i[/url],[url=https://informing.kr.ua]j[/url],[url=https://vnovosti.kr.ua]k[/url],[url=https://y.kr.ua]l[/url],[url=https://nation.kr.ua]m[/url],[url=https://item.eu.com]n[/url],[url=https://gazette.eu.com]o[/url],[url=https://headline.eu.com]p[/url],[url=https://fact.eu.com]q[/url],[url=https://somenews.eu.com]r[/url],[url=https://lifenews.eu.com]s[/url],[url=https://tidings.eu.com]t[/url],[url=https://today.eu.com]u[/url],[url=https://eunews.eu.com]v[/url],[url=https://sir.eu.com]w[/url],[url=https://journal.eu.com]x[/url],[url=https://gazeta.eu.com]y[/url],[url=https://lenta.eu.com]z[/url],[url=https://exclusive.eu.com]a[/url],[url=https://all.eu.com]b[/url],[url=https://expert.eu.com]c[/url],[url=https://news-magazine.eu.com]d[/url],[url=https://newshour.eu.com]i[/url],[url=https://presentation.eu.com]f[/url],[url=https://publication.eu.com]g[/url],[url=https://release.eu.com]h[/url],[url=https://smi.eu.com]i[/url],[url=https://view.eu.com]j[/url],[url=https://vremya.eu.com]k[/url],[url=https://prsn.eu.com]l[/url],[url=https://lnd.eu.com]m[/url],[url=https://034.eu.com]n[/url],[url=https://all-about.eu.com]o[/url],[url=https://solution.eu.com]p[/url],[url=https://rightnow.eu.com]q[/url],[url=https://euro21.eu.com]r[/url],[url=https://euro22.eu.com]s[/url],[url=https://100.eu.com]t[/url],[url=https://mdrd.eu.com]u[/url],[url=https://newtime.kr.ua]v[/url],[url=https://fraufluger.ru]w[/url],[url=https://rossoshru.ru]x[/url],[url=https://lifeposi.ru]y[/url],[url=http://megamcpe.com]z[/url],[url=https://mirzodiaka.com]a[/url],[url=http://ladysarafan.ru]b[/url],[url=https://hypecrib.com]c[/url],[url=https://vd-tv.ru]d[/url],[url=https://buzulukmedia.ru]i[/url],[url=https://donklephant.net]f[/url],[url=https://avtotema.kr.ua]g[/url],[url=http://hayastannews.com]h[/url],[url=https://deepcool-ma.com]i[/url],[url=https://russianshop.org]j[/url],[url=http://dettka.com]k[/url],[url=https://chexov.net]l[/url],[url=http://nalatty.com]m[/url],[url=https://hozyaushka.org]n[/url],[url=http://montazhnik02.ru]o[/url],[url=https://mama-creative.com]p[/url],[url=https://crimeabest.com]q[/url],[url=https://womanka.com]r[/url],[url=http://teletap.org]s[/url],[url=https://csharpcoderr.com]t[/url],[url=https://dooralei.ru]u[/url],[url=http://newsfast.ru]v[/url],[url=https://2020about.com]w[/url],[url=http://u-sity.net]x[/url],[url=http://intofact.ru]y[/url],[url=https://astrakhan.net]z[/url],[url=http://oneznakomke.ru]a[/url],[url=https://vpolozhenii.com]b[/url],[url=http://gturs.com]c[/url],[url=https://cultmoscow.com]d[/url],[url=https://dvedoli.com]i[/url],[url=https://belady.online]f[/url],[url=https://dobrenok.com]g[/url],[url=https://milomarket.com]h[/url],[url=https://adres.kr.ua]i[/url],[url=https://womanjour.ru]j[/url],[url=http://ladystory.ru]k[/url],[url=http://kapitosha.net]l[/url],[url=http://mirokru.ru]m[/url],[url=https://kakpravilino.com]n[/url],[url=https://1001guru.ru]o[/url],[url=http://xozyaika.com]p[/url],[url=https://aromat.kr.ua]q[/url],[url=https://parovarim.com]r[/url],[url=http://remstroitelstvo.ru]s[/url],[url=https://golubevod.net]t[/url],[url=http://s-narodom.ru]u[/url],[url=https://zazdorovie.net]v[/url],[url=http://roofor.ru]w[/url],[url=http://sovet-sadovody.ru]x[/url],[url=https://albooking.net]y[/url],[url=http://fi-hi.ru]z[/url],[url=https://modnuesovetu.ru]a[/url],[url=https://rabotainternet.com]b[/url],[url=https://1npf.com]c[/url],[url=https://renewablenergy-world.com]d[/url], [url=https://viewangle.net]i[/url] Для использования ZennoPoster Вам не потребуются какие-либо специальные навыки и знания, это также просто, как конструктор Лего! MVqY0kB0y98p Allsubmitter не только предлагает вам экспертное решение для отчетов и статистики клиентов. Но is также предлагает вам лучшие доступные услуги по отправке онлайн-каталогов.

AshHib

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, 23:29:04
[url=https://vermoxmebendazole.best/]vermox plus[/url]

BooHib

24 ΜΑΪΟΥ 2022, 20:57:21
[url=https://lisinopril.best/]zestoretic 5 mg[/url]

Αφήστε το σχόλιό σας

CAPTCHA code
2310 815 102
Αλ. Παπαναστασίου 52α, Ιπποκράτειο - Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

Δευτέρα: 10.00 - 16.00
Τρίτη: 10.30 - 20.00
Τετάρτη: 10.00 - 16.00
Πέμπτη: 10.30 - 20.00
Παρασκευή: 10.30 - 20.00
Σάββατο: 10.30 - 15.00
Κυριακή: Κλειστά

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Στην εταιρεία HORTISCULTURE GROWSHOP χρησιμοποιούμε Cookies, προκειμένου να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία περιήγησης. Παρακαλούμε, κάντε κλικ στο κουμπί «Αποδοχή όλων» προκειμένου να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στα στοιχεία που επιθυμείτε και να πατήσετε «Αποδοχή επιλογών». Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαχειριστείτε τα cookies μέσω των ρυθμίσεων της σελίδας, ωστόσο αυτό ενδέχεται να περιορίσει ή να αποτρέψει τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών της ιστοσελίδας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε ανατρέξτε στην Πολιτική μας για τα cookies, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.