BLOG

02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

PAR Watts, Lumens, Photons and Watts

7 comments 0 share
Καθώς η σημασία του τεχνητού φωτισμού για την ανάπτυξη των φυτών είναι συνεχώς μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία, οι κατασκευαστές λαμπτήρων έχουν αρχίσει να φτιάχνουν λαμπτήρες, ειδικά για τις ανάγκες των φυτών. 
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε και θα συγκρίνουμε τα διάφορα μέτρα του ‘’επιπέδου του φωτός’’ που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ανάπτυξη των φυτών.
Τα τελευταία χρόνια γίνετε ολοένα πιο οικονομική και αποδοτική η χρήση τεχνητού φωτισμού, για την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών. Το κόστος φωτισμού και οι λαμπτήρες έχουν γίνει λιγότερο δαπανηροί και λόγο των υψηλών αποδόσεων και των υψηλών watt, είναι πλέον πολύ αποτελεσματικές πηγές φωτός. 
Ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των φυτών με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
  • Παρέχοντας εξ’ ολοκλήρου το φως που χρειάζεται ένα φυτό για την ανάπτυξή του.
  • Ως συμπληρωματικό φως με τον ήλιο, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου το φως του ηλίου είναι μειωμένο.
  • Για αύξηση της διάρκειας της ‘’ημέρας’’, προκειμένου να προκληθεί συγκεκριμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.



PAR και η καμπύλη απόκρισης των φυτών

Όπως οι άνθρωποι χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή, έτσι και τα φυτά πρέπει να έχουν ένα πλήρες ισορροπημένο φάσμα φωτός, για καλή υγεία και βέλτιστη ανάπτυξη. Η ποιότητα του φωτός είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Όπως το ανθρώπινο μάτι είναι ευαίσθητο σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του φάσματος φωτός, έτσι είναι και τα φυτά. Αυτό το τμήμα αναφέρετε ως φωτοσυνθετικά ενεργή ακτινοβολία ή PAR, δηλαδή περίπου από 400 έως 700 νανόμετρα σε μήκος κύματος.  Παρ’ όλα αυτά, η απόκριση των φυτών σε αυτή την περιοχή είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των ανθρώπων.
Το ανθρώπινο μάτι έχει μια ευαισθησία στην κίτρινη-πράσινη περιοχή, περίπου 550 νανόμετρα. Αυτή είναι οπτικά κίτρινο χρώμα που χρησιμοποιείτε για πολύ ορατά σημάδια και αντικείμενα. Τα φυτά από την άλλη πλευρά, ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στο ερυθρό και στο μπλε φώς. Η κορυφή είναι στην κόκκινη περιοχή, περίπου στα 630 νανόμετρα. Τα παραπάνω διαγράμματα δείχνουν την καμπύλη απόκρισης του ανθρώπινου ματιού και την καμπύλη απόκρισης των φυτών. Παρατηρήστε στο περίγραμμα την τεράστια  διαφορά στην ανταπόκριση στο φώς του ανθρώπινου ματιού και των φυτών. Όπως το λίπος παρέχει τις πιο αποτελεσματικές θερμίδες για τον άνθρωπο, έτσι το κόκκινο φώς παρέχει την πιο αποτελεσματική τροφή για τα φυτά. Ωστόσο τα φυτά που φωτίζονται μόνο με κόκκινο ή πορτοκαλί φως, θα αποτύχουν να αναπτύξουν επαρκή όγκο. Για φυλλώδη – βλαστική ανάπτυξη είναι απαραίτητο το μπλε φως. Επίσης πολλές άλλες πολύπλοκες διαδικασίες προκαλούνται στα φυτά από τις διαφορετικές περιοχές του φάσματος του φωτός. Το σωστό τμήμα του φάσματος διαφέρει από είδος σε είδος. Η ποσότητα του φωτός που απαιτείται για την υγιή ανάπτυξη των φυτών μπορεί να μετρηθεί. Το φως των φυτών δεν μπορεί να μετρηθεί με τα ίδια πρότυπα που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση φωτός για τον άνθρωπο.     
Ακολουθούν μερικοί βασικοί ορισμοί και διακρίσεις που είναι χρήσιμοι για τον καθορισμό των κατάλληλων τρόπων μέτρησης της ποσότητας του φωτός για την ανάπτυξη των φυτών.


Μέτρηση του φωτός για τον άνθρωπο: Lumens και Lux

Πως μετράμε την ποσότητα φωτός για τον άνθρωπο; Ο προφανής τρόπος είναι με βάση το πόσο φωτεινή εμφανίζεται η πηγή και το πόσο καλά βλέπει το μάτι κάτω από το φως. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο μάτι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κίτρινο φως, περισσότερο βάρος δίνεται στην κίτρινη περιοχή του φάσματος και λιγότερο στο μπλε και στο κόκκινο. Αυτή είναι η βάση για τη βαθμολόγηση του συνολικού ποσού του φωτός που εκπέμπεται από μια πηγή σε lumen.
Το φως που εκπέμπεται από την πηγή στη συνέχεια κατανέμεται πάνω από την περιοχή που πρέπει να φωτίζεται.  Ο φωτισμός μετριέται σε ‘’Lux’’, μία μέτρηση του πόσο πολλά lumens πέφτουν σε κάθε τ.μ. επιφάνειας. Ένας φωτισμός 1000 Lux συνεπάγεται ότι 1000 Lumens πέφτουν σε κάθε τ.μ. επιφάνειας. Ομοίως , ‘’πόδι – κεριά’’  είναι ο όρος για το μέτρο πόσα lumens πέφτουν σε κάθε τετραγωνικό πόδι της επιφάνειας.  Προφανώς αυτοί οι δυο όροι, ‘’lumens – lux’’ και ‘’πόδι – κεριά’’ αναφέρονται στην ανθρώπινη όραση και όχι στον τρόπο με τον οποίο τα φυτά θέλουν να δουν το φως. Πως λοιπόν, θα πρέπει  να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για τον φωτισμό των φυτών; Υπάρχουν δυο βασικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη αυτής της αξιολόγησης: η μέτρηση της ενέργειας ή η καταμέτρηση φωτονίων.


Par Watts για τα φυτά  

Watt είναι ένα αντικειμενικό μέτρο της ενέργειας που χρησιμοποιείται ή εκπέμπεται από μια λάμπα κάθε δευτερόλεπτο. Η ενέργεια αυτή μετριέται σε Joule και 1 Joule ανά δευτερόλεπτο ονομάζεται watt. Μια λάμπα πυρακτώσεως 100w καταναλώνει 100 Joules της ηλεκτρικής ενέργειας ανά δευτερόλεπτο. Πόση ενέργεια του φωτός είναι αυτό που παράγει; Περίπου 6 Joule ανά δευτερόλεπτο ή 6 Watt, αλλά η απόδοση του λαμπτήρα είναι μόνο 6%, ένας μάλλον μελαγχολικός αριθμός. Το υπόλοιπο της ενέργειας απορροφάται κυρίως ως θερμότητα. Οι σύγχρονοι λαμπτήρες εκκένωσης, όπως νατρίου υψηλής πίεσης (HPS) και αλογόνων μετάλλων μετατρέπουν συνήθως το 30 – 40% της ηλεκτρικής ενέργειας σε φως. Είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικοί από του λαμπτήρες πυρακτώσεως.
Δεδομένου ότι τα φυτά χρησιμοποιούν την ενέργεια μεταξύ 400 και 700 νανόμετρα και το φως στην περιοχή αυτή ονομάζεται φωτοσυνθετική  ακτινοβολία ή PAR, θα μπορούσαμε να μετρήσουμε τη συνολική ποσότητα ενέργειας που εκπέμπεται σε αυτή την περιοχή και να το ονομάσουμε PAR Watts. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό μέτρο, που δείχνει άμεσα πόση ενέργεια του φωτός είναι διαθέσιμη για τα φυτά που την χρησιμοποιούν για την φωτοσύνθεσή τους.
Η απόδοση σε λαμπτήρα πυρακτώσεως 400 Watt είναι περίπου 25 Watt για τα φυτά. Σε ένα λαμπτήρα 400 Watt αλογόνων μετάλλων είναι 140 Watt για τα φυτά, ενώ σε έναν λαμπτήρα νατρίου υψηλής πίεσης 400 Watt είναι περίπου 120 – 128 Watt, λιγότερα από ένα λαμπτήρα αλογόνων μετάλλων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης  εκπέμπουν κίτρινο φώς  και έχουν περισσότερα lumens ( για το ανθρώπινο μάτι ).
‘’Illumination’’ για τα φυτά μετριέται σε PAR Watts ανά τ.μ. Δεν υπάρχει ειδική ονομασία για αυτή τη μονάδα, αλλά αναφέρεται ως ‘’ακτινοβολία’’ και γράφεται για παράδειγμα ως 25 Watts / τ.μ. ή 25W/m².


Τα φωτόνια

Ένα άλλο μέσο μέτρησης της ποσότητας του φωτός για την ανάπτυξη των φυτών , περιλαμβάνει την κατανόηση ότι το φως πάντα εκπέμπεται ή απορροφάται σε διακριτά πακέτα που ονομάζονται ‘’φωτόνια’’. Αυτά τα πακέτα είναι οι ελάχιστες μονάδες των συναλλαγών που αφορούν την ενέργεια του φωτός. Για παράδειγμα αν μια ορισμένη φωτοσυνθετική αντίδραση λαμβάνει χώρα με απορρόφηση ενός φωτονίου του φωτός, τότε είναι λογικό να προσδιοριστεί πόσα φωτόνια πέφτουν πάνω στο φυτό κάθε δευτερόλεπτο. Επίσης δεδομένου ότι μόνο τα φωτόνια της PAR περιοχής του φάσματος είναι ενεργά στη δημιουργία της φωτοσύνθεσης, είναι λογικό να περιοριστεί η καταμέτρηση PAR φωτονίων. Ένας λαμπτήρας θα μπορούσε να αξιολογηθεί, με το πόσα πραγματικά μικροσκοπικά φωτόνια εκπέμπει ανά δευτερόλεπτο. Προς το παρόν δεν υπάρχει κατασκευαστής λαμπτήρων που να μπορεί να κάνει αυτή την εκτίμηση.
Αντί αυτού, οι βιολόγοι φυτών και οι ερευνητές προτιμούν να μιλούν για τη ροή των φωτονίων που πέφτουν κάθε δευτερόλεπτο σε μια επιφάνεια. Αυτή είναι η βάση της PPF PAR με PPF θέση, για φωτοσυνθετικά Photon Flux, μια διαδικασία η οποία στην πραγματικότητα μετράει τον αριθμό των φωτονίων που πέφτουν ανά δευτερόλεπτο σε ένα τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.
Ένα άλλο μέτρο κατάλληλο για την ανάπτυξη των φυτών, ονομάζεται YPF PAR ή απόδοση Photon Flux και λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα φωτόνια αλλά και το πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται από τα φυτά. Από το κόκκινο φάσμα τα φωτόνια χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά για να προκαλέσουν μια αντίδραση την φωτοσύνθεσης. Τα YPF PAR δίνει περισσότερο βάρος στα κόκκινα φωτόνια  με βάση την καμπύλη ευαισθησίας των φυτών.
Δεδομένου ότι τα φωτόνια είναι πολύ μικρά πακέτα ενέργειας, οι επιστήμονες αντί να αναφέρονται σε ‘’1.000.000.000.000.000.000’’ φωτόνια, χρησιμοποιούν συμβατικά τον αριθμό ‘’1,7 μικρογραμμομόρια φωτόνια’’  που ορίζεται από το σύμβολο ‘’μmol’’.  Ένα μmol συμβολίζει 6 x 1017 φωτόνια. Ένα mole συμβολίζει 6 x 1023 φωτόνια. Ακτινοβολία ή illumination μετριέται σε Watt ανά τ.μ. ή μικρομόρια (φωτονίων) ανά τ.μ ανά δευτερόλεπτο και σε συντομία μmol.m - 2.s – 1.
Η μονάδα ‘’einstein’’  μερικές φορές χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ένα mole ανά τ.μ ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει κάθε δευτερόλεπτο 1 τ.μ. της επιφάνειας έχει 6 x 1023 φωτόνια που υπάγονται σε αυτό. Οπότε η ένταση της ακτινοβολίας για την ανάπτυξη των φυτών μπορεί να μετρηθεί σε: micro – einstein ή σε PAR Watts / τ.μ.
Αυτά τα τρία μέτρα της  φωτοσυνθετικής ακτινοβολίας, PAR Watts / τ.μ., PPF PAR και YPF PAR, αν και διαφορετικά είναι όλα σωστός τρόπος της μέτρησης του φωτός των λαμπτήρων για την ανάπτυξη των φυτών. Δεν συνεπάγονται με την καμπύλη απόκρισης του ανθρώπινου ματιού η οποία είναι άνευ σημασίας για τα φυτά. Από την αντίδραση των φυτών έχει διαπιστωθεί ότι η ιδανική περιοχή είναι μεταξύ 400 και 700 νανόμετρα, παρόλα αυτά ορισμένοι επιστήμονες αναφέρονται σε περιοχές μεταξύ 350 και 750 νανόμετρα ως PAR περιοχή. Χρησιμοποιώντας αυτή τη διευρυμένη περιοχή, μετά από δοκιμές διαπιστώθηκε ότι είχαμε πιο ήπια αποτελέσματα σε σύγκριση με την πιο συντηρητική προσέγγιση. Ωστόσο η διαφορά ήταν πολύ μικρή.


Φωτοσύνθεση και φωτομορφογένεση  

Φυτά που λαμβάνουν ανεπαρκή επίπεδα φωτός, αναπτύσσονται λιγότερο και έχουν χαμηλότερο συνολικό βάρος. Φυτά που λαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες φωτός μπορεί να στεγνώσουν, να αναπτύξουν επιπλέον περιοχές ανθοφορίας, να γίνει λεύκανση λόγω καταστροφής της χλωροφύλλης και να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα καταστάσεων στρες. Τα φυτά επίσης μπορεί να καταστραφούν από την υπερβολική θερμότητα, ακτινοβολία ή την ακραία υπεριώδη ακτινοβολία ‘’UV’’.
Ωστόσο εντός του αποδεκτού εύρους τα φυτά ανταποκρίνονται πολύ καλά στο φως με τον ρυθμό ανάπτυξής τους να είναι ανάλογος με τα επίπεδα ακτινοβολίας. Η σχετική κβαντική απόδοση είναι ένα μέτρο του πόσο πιθανό είναι κάθε φωτόνια να υποκινήσει μια φωτοσυνθετική χημική αντίδραση. Η καμπύλη της σχετικής κβαντικής απόδοσης έναντι του μήκους κύματος ονομάζεται φωτοσυνθετική καμπύλη απόκρισης των φυτών, όπως φαίνεται παραπάνω σε αυτή την ενότητα.  
Είναι επίσης δυνατόν να σχεδιαστεί μια καμπύλη που να δείχνει την αποτελεσματικότητα της ενέργειας σε διάφορες περιοχές του φάσματος στην παραγωγή της φωτοσύνθεσης. Το γεγονός ότι το μπλε φωτόνια περιέχουν περισσότερη ενέργεια από τα κόκκινα φωτόνια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η προκύπτουσα καμπύλη θα μπορεί να προγραμματιστεί σε σφαίρες φωτομετρίας να μετράει άμεσα τα Lumens για τα φυτά αντί τα Lumens για τον άνθρωπο. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί σε κάποιο σημείο στο μέλλον. Προς το παρόν οι διεθνής κατασκευαστές όπως η Venture Lighting (για την σειρά λαμπτήρων της Sunmaster) παρέχουν PAR Watts αξιολογήσεις .
Το κύριο συστατικό στα φυτά που είναι υπεύθυνο για την φωτοσύνθεση είναι η χλωροφύλλη. Μερικοί ερευνητές εκχυλίζουν την χλωροφύλλη από τα φυτά για να μελετήσουν την ανταπόκρισή της σε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, πιστεύοντας ότι αυτή η αντίδραση θα είναι ταυτόσημο με την φωτοσυνθετική αντίδραση των φυτών. Ωστόσο, είναι τώρα γνωστό ότι και άλλες ενώσεις (carotenoids,  phycobilins) είναι υπεύθυνα για την φωτοσύνθεση. Η καμπύλη απόκρισης των φυτών ως εκ τούτου είναι μια σύνθετη άθροιση πολλών χρωστικών και διαφέρει ελαφρώς για διαφορετικά φυτά. Γενικά χρησιμοποιείται ένας μέσος όρος που αντιπροσωπεύει τα περισσότερα φυτά, αν και μεμονωμένα φυτά μπορεί να διαφέρουν το πολύ κατά 25% από αυτή την καμπύλη.  Ενώ οι λαμπτήρες HPS και οι λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν σταθερή την φασματική τους απόδοση, οι λαμπτήρες αλογόνων μετάλλων  είναι διαθέσιμοι σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών, χρωμάτων και φασματικών εξόδων. Έχοντας κατά νου αυτό κάθε παραγωγός μπορεί να επιλέξει την λάμπα που παρέχει την καλύτερη φασματική απόδοση  για τις συγκεκριμένες ανάγκες του.
Εκτός από την φωτοσύνθεση η οποία δημιουργεί την ανάπτυξη, αρκετές άλλες δράσεις των φυτών όπως: βλάστηση, ανθοφορία, ενεργοποιούνται από την παρουσία ή την απουσία φωτός. Οι λειτουργίες αυτές, σε γενικές γραμμές κατατάσσονται ως φωτομορφογένεση και δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από την ένταση, αλλά από την παρουσία ορισμένων τύπων φωτός. Η φωτομορφογένεση ελέγχεται από υποδοχείς, που είναι γνωστοί ως phytochrome, cryptochrome κ.α. και οι διάφορες λειτουργίες των φυτών ενεργοποιούνται σε απόκριση με infra red, blue ή UV φως.


Περίληψη  

Τα φυτά βλέπουν το φως με διαφορετικό τρόπο από ότι οι άνθρωποι. Ως αποτέλεσμα τα Lumens, Lux ή τα Foot-candles δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την μέτρηση φωτός που αφορά την ανάπτυξη των φυτών, δεδομένου ότι είναι μέτρα που αφορούν την ανθρώπινη ορατότητα. Πιο σωστά μέτρα για τα φυτά είναι τα: PAR Watt, PPF PAR και YPF PAR αν και καθένα από μόνο του δεν λέει όλη την αλήθεια. Εκτός από την ποσότητα του φωτός, είναι σημαντική και η ποιότητα, δεδομένου ότι τα φυτά χρησιμοποιούν την ενέργεια σε διάφορα μέρη του φάσματος στις κρίσιμες διαδικασίες.


Παράρτημα:  

Σχεδιάζοντας μια απλή διάταξη φωτισμού
Βήμα 1: Καθόρισε τα απαιτούμενα επίπεδα ακτινοβολίας PAR Watt / τ.μ.
Τι είναι ένα καλό επίπεδο φωτισμού για την ανάπτυξη των φυτών; Αυτό το επίπεδο εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του τύπου φυτού, το στάδιο του κύκλου της καλλιέργειας, την απόκριση σε αυξημένα επίπεδα φωτισμού. Οι συστάσεις που προσφέρονται σε τεχνικά φυλλάδια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το όφελος της ταχύτερης ή υψηλότερης ανάπτυξης διαδραματίζει έναν ρόλο.
Ως παράδειγμα, αν ένα συγκεκριμένο τεχνικό φυλλάδιο συνιστά ως ακτινοβολία PAR PPF την 400 μmol.m – 2.s – 1 για τα φυτά σας, ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι χρειάζεται περίπου 85 PAR Watt / τ.μ. Οι συντελεστές μετατροπής μεταξύ PAR PPF, PAR Watt και Lux εξαρτώνται από την πηγή φωτός. Για παράδειγμα μια λάμπα 400W HPS έχει περισσότερα Lumens από μια λάμπα 400W αλογόνων μετάλλων, αλλά λιγότερα PAR Watts. Ανάλογα με τη θερμοκρασία χρώματος του λαμπτήρα αλογόνου μετάλλων, μπορεί να υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις στους συντελεστές μετατροπής.
Ο παρακάτω πίνακας παρέχει μια γενική κατευθυντήρια γραμμή  για πηγές φωτός αλογόνων μετάλλων. Οι συντελεστές μετατροπής για HPS πηγές είναι παρόμοια εκτός από το ότι είναι περίπου 10% υψηλότεροι σε Lux ή Foot-candles επίπεδα που απαιτούνται για να επιτευχθεί το ίδιο PAR Watt / τ.μ.


Οι συντελεστές μετατροπής για τυπικές πηγές αλογόνων μετάλλων

Τυπικό επίπεδο φωτισμού (μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό με βάση την εφαρμογή).  
 
PAR Watts / m²
 
 
Micro-einstein
 
µ-mol-m-2.s-1
 
 
 
Lux
lumens- m-2
 
 
 
Foot-candles
lumens- ft-2
 
Dark Variable Variable Variable Variable
Low 22 100 6,000 550
Medium 45 200 12,000 1100
High 75 350 21,000 1900
Very High 135 600 36,000 3300
 
Βήμα 2: Υπολογίστε ή μετρήστε την περιοχή που θέλετε να φωτίσετε σε τετραγωνικά μέτρα.  Π.χ. μια ζώνη 12 μέτρα x 6 μέτρα ισούται με 72 τ.μ.
Βήμα 3: Υπολογίστε το σύνολο των απαιτούμενων PAR Watts για τα τετραγωνικά σας μέτρα. Περιοχή x απαιτούμενα PAR Watts/m².
Το σύνολο των απαιτούμενων PAR Watts που απαιτούνται για τα 72 τ.μ. είναι:
72τ.μ x 85 PAR Watts/m² = 6120 PAR Watts.
Βήμα 4: Εκτίμηση PAR Watts που απαιτούνται στην πηγή (συνήθως είναι  50% υψηλότερη από ότι στο βήμα 3).
Εάν το ήμισυ του φωτός  χαθεί σε τοίχους κλπ. Θα χρειαστούν διπλάσια PAR Watts από την πηγή.  Αν χαθεί το 1/3 του φωτός που είναι μια λογική εκτίμηση για τις περισσότερες περιπτώσεις τότε θα χρειαστούν 50% περισσότερα  PAR Watts από την πηγή (λαμπτήρα) από το ποσοστό που υπολογίσατε στο βήμα 3.
Δηλαδή 1,5 x 6120 = 9180 PAR Watts.
Βήμα 5: Επιλέξτε έναν κατάλληλο σε ισχύ λαμπτήρα  (π.χ. 400W, 600W κλπ) και υπολογίστε τα PAR Watts του.
Μια λάμπα 400W μπορεί να έχει 140 PAR Watts, μια λάμπα 1000W μπορεί να έχει 380 ή 420 PAR Watts. Υψηλότερα Watt σημαίνει λιγότερα φωτιστικά και αυτό συνεπάγεται με περισσότερη οικονομία. Όμως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε επίπεδο φωτισμού. Να είστε σε εγρήγορση για το φαινόμενο ‘’photomapping’’ όπου τα φυτά σε τομείς υψηλότερου φωτισμού αυξάνονται – ψηλώνουν περισσότερο σε σχέση με τις ποιο σκοτεινές περιοχές. Για τους σκοπούς αυτού του παραδείγματος θα πρέπει να επιλέξετε έναν λαμπτήρα 1000W με 400 PAR Watts περίπου.
Να θυμάστε ότι αυτές οι αξιολογήσεις των λαμπτήρων αναφέρονται στους καινούριους λαμπτήρες και ότι όλες οι πηγές φωτός υποτιμόνται κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αν σχεδιάζετε το μέσο όρο  ή την διατήρηση του φωτός στα ικανοποιητικά επίπεδα για τα φυτά, ξεκινήστε με λαμπτήρες 20 – 30% υψηλότερους σε απόδοση.  Έτσι θα είστε σίγουροι ότι οι λαμπτήρες μετά την υποτίμηση τους θα φτάσουν σε ένα αποδεκτό επίπεδο.
Βήμα 6: Υπολογίστε τον συνολικό αριθμό των λαμπτήρων που απαιτούνται.
Για να καθοριστεί ο συνολικός αριθμός των λαμπτήρων που απαιτούνται πρέπει να διαιρέσετε τα συνολικά PAR Watts που απαιτούνται  με  τα Watt του λαμπτήρα. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε 600W λαμπτήρες διαιρείτε 9180 (αριθμός συνολικών PAR Watts) / 600 (ισχύς λαμπτήρα) = 15,3. Για το παραπάνω παράδειγμα απαιτούνται 15 – 16 λαμπτήρες 600W.
Βήμα 7: Χρησιμοποιήστε ένα πλέγμα για να σχεδιάσετε την διάταξη των λαμπτήρων.
Ένα τετράγωνο πλέγμα ή ένα κλιμακωτό πλέγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων του επίπεδου φωτός σε όλη την περιοχή καλλιέργειας.  Για παράδειγμα οι 16 λαμπτήρες μπορούν να εμφανίζονται σε ένα πλέγμα 4 χ 4 ή 2 χ 8. Να θυμάστε ότι όσο υψηλότερο είναι το ύψος της κορυφής, τόσο το δυνατόν περισσότερο είναι το διάστημα μεταξύ των λαμπτήρων. Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές σκοτεινές περιοχές στα σημεία που βρίσκονται μεταξύ των φωτιστικών, μπορείτε να επιλέξετε μια λάμπα με χαμηλότερη ισχύ και να αυξήσετε των αριθμό των λαμπτήρων.

Σχόλια

unmagneni

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021, 07:03:45
https://buypropeciaon.com/ - Propecia

plengealo

21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 04:15:48
Plaquenil

Elogdrott

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 04:24:52
http://buypriligyhop.com/ - Priligy

buy prednisone without prescription

01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 00:55:12
viagra problemas psicologicos

Cialis

30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 00:25:29
Is Canadian Health Care Mall Site Real?

cialis generic best price

05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 09:55:21
Effets Secondaires De Priligy Blog

toinvar

09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 06:41:32
what drugs should not be taken with gabapentin?

Αφήστε το σχόλιό σας

CAPTCHA code
2310 815 102
Αλ. Παπαναστασίου 52α, Ιπποκράτειο - Θεσσαλονίκη

ΩΡΑΡΙΟ

Δευτέρα: 10.00 - 16.00
Τρίτη: 10.30 - 20.00
Τετάρτη: 10.00 - 16.00
Πέμπτη: 10.30 - 20.00
Παρασκευή: 10.30 - 20.00
Σάββατο: 10.30 - 15.00
Κυριακή: Κλειστά

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Στην εταιρεία HORTISCULTURE GROWSHOP χρησιμοποιούμε Cookies, προκειμένου να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία περιήγησης. Παρακαλούμε, κάντε κλικ στο κουμπί «Αποδοχή όλων» προκειμένου να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στα στοιχεία που επιθυμείτε και να πατήσετε «Αποδοχή επιλογών». Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαχειριστείτε τα cookies μέσω των ρυθμίσεων της σελίδας, ωστόσο αυτό ενδέχεται να περιορίσει ή να αποτρέψει τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών της ιστοσελίδας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε ανατρέξτε στην Πολιτική μας για τα cookies, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.