BLOG

06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Επιλογή, συντήρηση και καλλιέργεια ενός μητρικού φυτού!


Warning: mysqli::query(): (HY000/1194): Table 'comments' is marked as crashed and should be repaired in /home/hortisculture/public_html/included_pages/counter.php on line 2
0 comments 0 share
Ως καλλιεργητής, η εργασία με μητρικά φυτά και κλώνους μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την καλλιέργειά σας. Ακόμη κι αν είστε αρχάριος, μπορείτε να μεγαλώσετε τα δικά σας μητρικά φυτά και από αυτά να κόβετε κλώνους.
Αυτό το άρθρο θα μάθετε:
 • Την διαδικασία καλλιέργειας ενός μητρικού φυτού για κλώνους.
 • Πώς να κόψετε ένα μητρικό φυτό.
 • Πώς να κρατήσετε το μητρικό φυτό μικρό.
 • Την φροντίδα του μητρικού φυτού.
 • Τον κύκλο ζωής των μητρικών φυτών.
 • Αν καλλιεργείτε ήδη φυτά από σπόρους, μπορείτε να κάνετε μοσχεύματα και να αρχίσετε να εργάζεστε με μητρικά φυτά και κλώνους σήμερα. Πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα κλαδιά των φυτών σας, μάθετε για τις διαφορές μεταξύ της καλλιέργειας από τους σπόρους και της ανάπτυξης από κλώνους.

Τι είναι το μητρικό φυτό;


Ένα μητρικό φυτό είναι ένα φυτό από το οποίο ένας καλλιεργητής κόβει κλώνους, που είναι νέα φυτά γενετικά πανομοιότυπα με το μητρικό.
Για να δημιουργήσει έναν κλώνο, ο καλλιεργητής κόβει κλαδί από το μητρικό φυτό και το τοποθετεί σε ένα υπόστρωμα, όπου αναπτύσσει δικές του ρίζες. Τελικά, εάν τα μοσχεύματα και οι νέες ρίζες τους κρατηθούν σε ένα περιβάλλον όπου λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα φωτός και θρεπτικών συστατικών για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, τότε οι κλώνοι γίνονται νέα αναπτυσσόμενα φυτά.   
Το μητρικό φυτό έχει μια δουλειά: Να παρέχει υγιή υποκαταστήματα για να κόψετε και να αναφυτέψετε. Αυτοί είναι οι κλώνοι. Με την αναφύτευση και την ανάπτυξη κλώνων από ένα μητρικό φυτό, γνωρίζετε ακριβώς τι να περιμένετε από άποψη του μεγέθους, της ποιότητας και της απόδοσης της συγκομιδής. Η εργασία με τους κλώνους σας επιτρέπει επίσης να μειώσετε σημαντικά τον κύκλο ανάπτυξης, ώστε να μπορείτε να έχετε ακόμη και συνεχόμενη συγκομιδή.  
Αν είστε ευσυνείδητοι με την φροντίδα των κλώνων σας, θα μπορέσουν να φτάσουν όλοι μέχρι το στάδιο της συγκομιδής. Οι σπόροι ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες, δεν βλασταίνουν όλοι. Όταν κόβετε κλαδιά από ένα υγιές φυτό για να ξεκινήσετε νέα φυτά, ξεπερνάτε το αρχικό στάδιο και ξεκινάτε τη ζωή του νέου σας φυτού με ένα συμπαγές μίσχο με φύλλωμα.
 

Επιλέγοντας το φυτό σας με βάση τα λουλούδια της μητέρας   


Πως θα μάθετε εάν ένα φυτό θα παράγει ποιοτικούς κλώνους; Ρίξτε μια ματιά στο ίδιο το φυτό. Θα θελήσετε τους κλώνους ενός ανθεκτικού φυτού που ωριμάζει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Αντί να επιλέξετε έναν κλώνο για να φτιάξετε το μητρικό φυτό, σας συνιστούμε να καλλιεργήσετε το μητρικό φυτό από σπόρο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να ελέγξετε κάθε πτυχή του περιβάλλοντος από την αρχή.
Στην πραγματικότητα, σας συνιστούμε να καλλιεργήσετε λίγα φυτά από σπόρους και να επιλέξετε από αυτά το ποιο δυνατό και υγιές φυτό. Ακριβώς όπως οι άνθρωπο, κάθε φυτό είναι γενετικά μοναδικό. Δυο σπόροι από το ίδιο φυτό μπορούν να εμφανίσουν πολύ διαφορετικούς φαινοτύπους και χαρακτηριστικά.   
Η επιλογή ενός φυτού με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να κλωνοποιηθεί είναι σε μεγάλο βαθμό και θέμα προσωπικής προτίμησης. Όταν επιλέγετε το μητρικό φυτό, επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας, καθώς και αυτό που παρουσιάζει γενικά θετικά χαρακτηριστικά, όπως:
 • Ισχυρές ρίζες.
 • Ένα ισχυρό στέλεχος.
 • Αντοχή σε παράσιτα και μύκητες.
 • Μεγάλη απόδοση συγκομιδής.
 • Σταθερή, εύκολη ωρίμανση.
Μόλις τα φυτά σας φτάσουν στο βλαστικό στάδιο, πάρτε αποκόμματα για καθένα από αυτά. Βάλτε τα ετικέτα ώστε να γνωρίζετε ποιο είναι ποιο. Δεν θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τις συγκομιδές σας μέχρι τα φυτά να φτάσουν στο στάδιο της ανθοφορίας και στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
Αφού έχετε καθορίσει ποιο από τα φυτά σας είναι αυτό που θέλετε να γεμίσετε τον κήπο σας, πάρτε το απόκομμα και φτιάξτε το μητρικό σας φυτό. Αυτό το φυτό θα περάσει ολόκληρη τη ζωή του στο βλαστικό στάδιο.
Τα μητρικά φυτά μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο από τα φυτά που προχωρούν με τον φυσικό κύκλο ζωής τους. Ορισμένα φυτά ζουν μόνο για μια σεζόν, ενώ άλλα προχωρούν μέσο του κύκλου ζωής τους, χρόνο με τον χρόνο, με αδρανείς περιόδους μεταξύ αυτών των κύκλων. Ένα καλά διατηρημένο μητρικό φυτό μπορεί ενδεχομένως να ζήσει για χρόνια και να παράγει συνεχώς νέα κλαδιά που μπορούν να κοπούν και να εξελιχθούν σε κλώνους.
 

Κρατώντας τα μητρικά φυτά στο βλαστικό στάδιο


Βιολογικά, οι κλώνοι είναι της ίδιας ηλικίας με τις μητέρες τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μητρικό σας φυτό πρέπει να παραμείνει συνεχώς στο βλαστικό στάδιο. Αν ανθίζει ήδη όταν κόβετε κλώνους, οι κλώνοι θα ανθίσουν επίσης. Το βλαστικό στάδιο είναι το στάδιο της ζωής ενός φυτού όπου κάνει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής του. Η κατάλληλη διατροφή σε κάθε στάδιο είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη συγκομιδή, αλλά οι επιλογές που κάνετε ενώ τα φυτά σας βρίσκονται σε αυτό το στάδιο μπορούν να βελτιώσουν ή να χαλάσουν την καλλιέργεια.
Προσδιορίστε την φωτοπερίοδο, δηλ. τον κύκλο φωτός και σκοταδιού, που χρειάζεται το φυτό σας σε αυτό το στάδιο. Για να διατηρήσετε το φυτό σας στο στάδιο της βλάστησης, συνεχίστε να παρέχετε αυτή την ποσότητα φωτός. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε αν καλλιεργείτε τα φυτά σας σε εσωτερικούς χώρους, επειδή μπορείτε να ελέγξετε την ακριβή ποσότητα φωτός που δέχεται.
 

Θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια ενός μητρικού φυτού


Το μητρικό σας φυτό πρέπει να τρέφεται και δεδομένου ότι βρίσκεται σε μόνιμη βλαστική φάση, χρειάζεται μια κατάλληλη διατροφή. Σε αυτό το στάδιο το φυτό σας χρειάζεται πολύ άζωτο. Χρειάζεται επίσης λιπάσματα και συμπληρώματα ειδικά σχεδιασμένα για το περιβάλλον ‘όπως το έδαφος ή ένα υδροπονικό περιβάλλον. Καθώς τα κλαδιά του φυτού σας ωριμάσουν και φτάσουν στο στάδιο που είναι έτοιμα να πάρετε κλώνους, μειώστε το άζωτο. Κάνετε αυτό για περίπου μία ή δυο εβδομάδες πριν το κόψιμο. Αυτό θα αυξήσει την πιθανότητα των κλώνων σας να αναπτύξουν ισχυρές ρίζες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξή τους.
Χρησιμοποιώντας το βέλτιστο θρεπτικό μίγμα από την αρχή θα εξασφαλιστεί ότι το φυτό σας θα μεγαλώσει και παραμένει ισχυρό στο βλαστικό στάδιο.
 

Κλάδεμα και διαχείριση- εκπαίδευση του μητρικού φυτού


Δεδομένου ότι μητρικό σας φυτό θα βρίσκετε στο βλαστικό στάδιο πολύ περισσότερο απ’ ότι φυσικά, μπορεί να αυξηθεί σε αρκετά ψηλό επίπεδο. Μπορείτε να το κρατήσετε διαχειρίσιμο κρατώντας το μητρικό φυτό μικρό.
Το κλάδεμα των κλαδιών θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων υποκαταστημάτων. Όσο περισσότερα κλαδιά έχουν τα μητρικά σας φυτά, τόσο περισσότερους κλώνους θα πάρετε. Το κλάδεμα της κορυφής επίσης δεν θα αφήσει το φυτό σας να μεγαλώσει πολύ. Λάβετε υπόψη ότι όταν κόβετε ένα στέλεχος κοντά στην κορυφή του, δυο νέοι μίσχοι θα αυξηθούν από το σημείο στο οποίο κόβετε.
Η διαχείριση της ανάπτυξης του φυτού σας έτσι ώστε να παράγει ένα προϊόν που μπορεί να συγκομιστεί με τον τρόπο που θέλετε εσείς, είναι γνωστή ως εκπαίδευση. Το κλάδεμά σας είναι μέρος της εκπαίδευσης. Όταν αφαιρείτε τα μέρη του φυτού σας που δεν είναι χρήσιμα για τη συγκομιδή, το φυτό κατευθύνει τις θρεπτικές ουσίες και την ενέργεια του στα τμήματα που θέλετε για την συγκομιδή. Ένας άλλος τρόπος να εκπαιδεύσετε ένα φυτό είναι να εξασφαλίσει τα υποκαταστήματά του σε συγκεκριμένες θέσεις για τα ενθαρρύνει να αναπτυχθούν σε ένα συγκεκριμένο σχήμα.   
  

Λήψη μοσχευμάτων για την ανάπτυξη κλώνων


Όταν τα κλαδιά του μητρικού σας φυτού έχουν ωριμάσει τόσο, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους, ήρθε η ώρα να πάρετε τα μοσχεύματά σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κοπής που μπορείτε να κάνετε για να πάρετε τους κλώνους σας. Ανεξάρτητα από το τι επιλέγετε, εργάζεστε πάντα με αποστειρωμένο νυστέρι ή ψαλίδι.
Όταν κόβετε ένα κλαδί, βεβαιωθείτε ότι κόβετε στο σωστό σημείο. Ένα κλαδί με μικρότερα φύλλα, η πλειοψηφία της ενέργειας του κλώνου θα πάει εκεί που η νέα μονάδα χρειάζεται περισσότερο: Στις ρίζες.
Κάθε κλαδί που κόβεται πρέπει πρώτα να βυθιστεί σε τζελ ριζοβολίας, στην συνέχεια να επιλέξετε το αναπτυσσόμενο υπόστρωμα (χώμα, πετροβάμβακας, κοκκοφοίνικας ή νερό). Πριν αναπτύξουν ρίζες θα πάρουν το νερό μέσα από τα φύλλα τους. Κρατήστε τους σε ζεστό περιβάλλον και ψεκάστε τους σύμφωνα με το συνιστώμενο πρόγραμμα ποτίσματος της αναπτυσσόμενης μεθόδου που ακολουθείτε. Όταν μπορείτε να πιάσετε σταθερά το στέλεχος του κλώνου σας, χωρίς να το καταστρέψετε, το φυτό έχει φτάσει στο βλαστικό στάδιο και είναι έτοιμο για μεταφύτευση.
Ένας άλλος τρόπος να πείτε ότι ήρθε η ώρα να μεταφυτεύσετε τον κλώνο σας είναι να εξετάσετε τις ρίζες του. Αν έχουν φτάσει στο βαθμό που μπορούν να μεταφυτευθούν σε άλλο δοχείο, πρέπει να μετακινηθούν για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
 

Κρατώντας τα μητρικά φυτά υγιή και ασφαλή


Να έχετε στη διάθεσή σας ένα σχέδιο συντήρησης και προστασίας από επιβλαβείς οργανισμούς προτού αρχίσετε να καλλιεργείτε κάποιο μητρικό φυτό. Οι παρασιτικοί παράγοντες όπως οι μύκητες και οι αφίδες μπορούν να καταστρέψουν όλη τη σκληρή δουλειά σας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είτε επιλέγετε συνθετικό είτε οργανικό έλεγχο παρασίτων, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει έναν τύπο που δεν θα αλληλοεπιδρά αρνητικά με το μίγμα θρεπτικών ουσιών.
Διατηρώντας το σωστό περιβάλλον, το μητρικό φυτό σας μπορεί να ζήσει για χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου όμως μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι κλώνοι του δεν είναι τόσο ισχυροί όσο ήταν κάποτε. Όταν αισθάνεστε ότι το μητρικό σας φυτό είναι έτοιμο να αποσυρθεί, προωθήστε έναν από τους κλώνους του παλιά του θέση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εγγυηθείτε νέες γενιές από το ίδιο τέλειο φυτό.


Warning: mysqli::query(): (HY000/1194): Table 'comments' is marked as crashed and should be repaired in /home/hortisculture/public_html/blog.php on line 300

Σχόλια


Fatal error: Call to a member function fetch_object() on boolean in /home/hortisculture/public_html/blog.php on line 311