BLOG

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Κλείδωμα θρεπτικών συστατικών (Nutrient Lockout): Τι είναι και πώς να το αποτρέψετε!


Warning: mysqli::query(): (HY000/1194): Table 'comments' is marked as crashed and should be repaired in /home/hortisculture/public_html/included_pages/counter.php on line 2
0 comments 0 share
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που μπορούν να συναντήσουν οι καλλιεργητές στον κήπο τους.
Το κλείδωμα θρεπτικών ουσιών.
Θα ανακαλύψετε επίσης γιατί είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίζετε πραγματικά αυτό το πρόβλημα, επειδή αν κάνετε λάθος  διάγνωση σε αυτό το πρόβλημα, τότε μπορείτε να το καταστήσετε χειρότερο!
Αυτό είναι που κάνουν πολλοί αρχάριοι καλλιεργητές.
Αφού διαβάσετε αυτό το σύντομο άρθρο δεν θα γνωρίζετε μόνο τι είναι το ‘’Nutrient Lockout’’ αλλά και πώς να το διορθώσετε και ακόμη καλύτερα πώς να το αποφύγετε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου.
 

Τι είναι το κλείδωμα θρεπτικών ουσιών;

Το κλείδωμα θρεπτικών ουσιών είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές.
Μπορεί να είναι απογοητευτικό, ειδικά εάν είστε αρχάριος καλλιεργητής και δεν μπορέσετε να καταλάβετε πιο είναι το λάθος.
Ουσιαστικά όταν τα φυτά σας βιώνουν θρεπτικό κλείδωμα, δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά που τα ταΐζετε. Είναι πραγματικά σαν τα θρεπτικά συστατικά να είναι ‘’κλειδωμένα’’ και να μην μπορούν να απορροφηθούν από τα φυτά.
Το κλείδωμα των θρεπτικών συστατικών συμβαίνει όταν τα φυτά αδυνατούν να απορροφήσουν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή. Αυτό συμβαίνει συνήθως ως αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης που λαμβάνει χώρα μεταξύ του θρεπτικού διαλύματος, των καλλιεργητικών μέσων και των ίδιων των φυτών σας.
 

Πως η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσει το κλείδωμα των θρεπτικών ουσιών;

Όπως γνωρίζετε, τα φυτά σας αναπτύσσονται απορροφώντας τις ενώσεις από τα θρεπτικά συστατικά, το νερό και την ατμόσφαιρα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το καλλιεργητικό σας μέσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συσσωρεύσει περίσσεια θρεπτικών αλάτων και άλλων ουσιών.
Όταν συσσωρευτούν πάρα πολλά άλατα και άλλα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αντιδράσει με τα φυτά σας και τις θρεπτικές ουσίες που τα τροφοδοτείτε.
Εάν συμβεί αυτό, τα υπερβολικά θρεπτικά συστατικά μπορούν είτε να συνδεθούν μεταξύ τους, είτε να γίνουν ασυμβίβαστα με συγκεκριμένους τρόπους, καθιστώντας αυτά μη διαθέσιμα για τα φυτά.
Με λίγα λόγια η συσσώρευση πάρα πολλών θρεπτικών συστατικών προκαλεί το pH του καλλιεργητικού σας μέσου να αλλάξει και να δημιουργήσει θρεπτικό αποκλεισμό.
 

Πώς το λανθασμένο pH μπορεί να προκαλέσει κλείδωμα στα θρεπτικά συστατικά;

Η σημασία του κατάλληλου pH στην ανάπτυξη δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί…
Η βέλτιστη περιοχή (που ονομάζεται <<γλυκό σημείο>> του pH για την ανάπτυξη υψηλής αξίας φυτών εσωτερικού χώρου είναι 5,5 - 6,3.

How pH Levels affect the absorption of different nutrients.


Πηγή: Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών Λευκής Βίβλου.

Ο κίνδυνο αποκλεισμού θρεπτικών ουσιών αυξάνεται εάν το pH πέφτει εκτός αυτού του βέλτιστου εύρους.
Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε θρεπτική ουσία έχει ένα ‘’αγαπημένο’’ ή βέλτιστο εύρος. Για τα περισσότερα φυτά, η βέλτιστη περιοχή είναι pH 5,5 – 6,3, όπου όλα τα θρεπτικά συστατικά απορροφούνται επαρκώς (εικόνα 1) και οι ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα.
Αν το pH ξεφύγει πολύ πάνω ή κάτω από αυτό το ‘’γλυκό σημείο’’, ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να προτιμώνται από τα φυτά έναντι των άλλων.
Για παράδειγμα, σε pH 5, ο σίδηρος και το μαγγάνιο απορροφούνται εύκολα, ενώ το ασβέστιο και το μαγνήσιο όχι. Η απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου μειώνεται σημαντικά σε pH 5 και χαμηλότερα. Οι ρίζες των φυτών δεν μπορούν να απορροφήσουν εύκολα αυτά τα στοιχεία και το φυτό είναι πολύ πιθανό να υποστεί έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου.
 

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του κλειδώματος των θρεπτικών ουσιών;

Εάν τα φυτά σας βιώνουν κλείδωμα θρεπτικών ουσιών, μπορεί να παρατηρήσετε κακή ανάπτυξη και το φύλλωμα θα γίνει κίτρινο ασταθές και άψυχο.
Τα φυτά σας μπορεί επίσης να βιώσουν λίγο κάψιμο των φύλλων.
Ουσιαστικά, όλα τα σημάδια του ‘’Nutrient Lockout’’ είναι τα ίδια με τα σημάδια του φυτού σας που δεν παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν τα τροφοδοτείτε με το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής.
Αυτό συμβαίνει επειδή τους δίνετε αρκετές ποσότητες θρεπτικών ουσιών, χωρίς να είναι σε θέση να τις απορροφήσουν αυτές και φαίνεται σαν να λιμοκτονούν.
 

Προειδοποίηση: Η λανθασμένη διάγνωση μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση των φυτών σας!

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να δείτε πως αυτό γίνεται δύσκολο.
Πολλοί καλλιεργητές που δεν είναι εξοικειωμένοι με το κλείδωμα θρεπτικών ουσιών μπορεί να κάνουν λάθος διάγνωση.
Επειδή τα φυτά φαίνεται να λιμοκτονούν, πιστεύουν ότι πρέπει να τα τροφοδοτήσουν με περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Φυσικά αυτό προσθέτει μόνο περισσότερα άλατα – θρεπτικά συστατικά στο καλλιεργητικό μέσο, το οποίο επηρεάζει αρνητικά το pH και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη θρεπτική απόρριψη.
Έτσι πριν δράσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε υπερβολική δόση θρεπτικών ουσιών στα φυτά σας, γιατί θα μπορούσατε να χειροτερέψετε το πρόβλημα σε αυτό το σημείο.
 

Πώς να διορθώσετε το κλείδωμα των θρεπτικών ουσιών

Εάν βιώνετε αποκλεισμό θρεπτικών ουσιών, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεπλύνετε τις καλλιέργειές σας.
Αυτό θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μέσο καλλιέργειάς σας από οποιαδήποτε δομημένα άλατα που συμβάλουν στην πρόκληση του αποκλεισμού θρεπτικών ουσιών που βιώνετε.
Ανάλογα με το υδροπονικό σύστημα που χρησιμοποιείτε, οι μέθοδοι μπορεί να ποικίλουν, αλλά ουσιαστικά σταματάτε το κανονικό σας πρόγραμμα διατροφής και καθαρίζετε το μέσο καλλιέργειας για να απαλλαγείτε από κάθε συσσωρευμένο άλας και άλλο ορυκτό που προκαλεί τον αποκλεισμό θρεπτικών ουσιών.
Πολλοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν καθαρό νερό για να ξεπλύνουν τα φυτά τους, αλλά υπάρχει μια καλύτερη λύση.
 

Το μυστικό για το καλύτερο ξέπλυμα!

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι καλλιεργητές ξεπλύνουν τις καλλιέργειές τους είναι να δώσουν στα φυτά τους νερό που δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει αλλά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος.
Για ένα, μπορεί να λιμοκτονούν τα φυτά σας σε μια περίοδο που είναι ήδη ανεπαρκείς σε θρεπτικά συστατικά, θα χάσετε την έντονη φυτικά ανάπτυξη και ποσοστά ρητίνης, κάτι που δεν θέλετε ειδικά εάν είστε κοντά στην περίοδο της συγκομιδής. 
Άλλοι καλλιεργητές χρησιμοποιούν τύπους έκπλυσης που γενικά αποτελούνται από λίγες χημικές ουσίες που μερικές φορές έχουν την ικανότητα να τραβούν μια περιορισμένη ποσότητα υπολειμμάτων από τα φυτά σας.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι πρωτόγονοι τύποι έκπλυσης μπορούν επίσης να απομακρύνουν τις θρεπτικές ουσίες των φυτών, με αποτέλεσμα την μείωση της συγκομιδής. Όχι μόνο αυτό, αλλά δεν παρέχετε και τον καθαρισμό που θα θέλατε.
Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο η Advanced Nutrients δημιούργησε το Flawless Finish. Είναι ο μοναδικό τύπος έκπλυσης ειδικά σχεδιασμένος και δοκιμασμένος για την παροχή πλήρους καθαρισμού που βελτιώνει την αξία συγκεκριμένων τύπων φυτών που καλλιεργείτε. 
Μετά από αυτή η την έκπλυση, δεν θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζετε αποκλεισμό θρεπτικών ουσιών και θα μπορείτε να ξαναγεμίσετε τη δεξαμενή σας με τα θρεπτικά συστατικά και τα συμπληρώματα σύμφωνα με το πρόγραμμα διατροφής σας.
 

Πώς να αποφύγετε πλήρως το κλείδωμα θρεπτικών συστατικών με την παρακολούθηση του pH.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατάτε τα φυτά σας στο ιδανικό εύρος pH για να αποφευχθεί το κλείδωμα των θρεπτικών συστατικών.
Όπως όλα τα προβλήματα της ανάπτυξης, μια ουγκιά πρόληψης αξίζει λίβρα θεραπείας.
Δείτε πως μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα επίπεδα του pH σας στο ιδανικό εύρος για να αποφύγετε το κλείδωμα θρεπτικών ουσιών.
1)Χρησιμοποιήστε νερό αντίστροφης όσμωσης.
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι για να ξεπλύνετε το μέσο καλλιέργειάς σας απαιτεί καθαρό νερό (συν το Flawless Finish). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε Reverse Osmosis νερό για να εγγυηθείτε την καθαρότητα σας. Χρησιμοποιώντας RO νερό θα διευκολύνετε την προσαρμογή και τη διατήρηση του pH σας, επειδή θα έχετε τον πλήρη έλεγχο του νερού σας.
2) Χρησιμοποιήστε το pH Perfect Base Nutrients
Όταν χρησιμοποιείτε την βάση της Advanced Nutrients με την τεχνολογία pH perfect, το pH σας θα φτάσει στο ‘’γλυκό σημείο’’ και θα σταθεροποιηθεί εκεί αυτόματα. Δεν θα χρειαστεί να μετρήσετε το pH και να το ξεγελάσετε με οξέα ή κάτι ανάλογο. Η τεχνολογία αυτή, το κάνει για εσάς.
 

Συμπέρασμα: Μπορείτε να αποφύγετε επιτυχώς τα περισσότερα προβλήματα κλειδώματος θρεπτικών συστατικών!

Η κατώτατη γραμμή είναι, αν παίρνετε τα κατάλληλα μέτρα εκ των προτέρων, μπορείτε να αποφύγετε τις περισσότερες περιπτώσεις θρεπτικού αποκλεισμού.
Αυτό συμβαίνει επειδή όταν δίνετε προσοχή στα επίπεδα του pH σας στο καλλιεργητικό σας μέσο, χρησιμοποιώντας τα σωστά θρεπτικά συστατικά και το σωστό νερό μαζί με τα σωστά μέσα καλλιέργειας, μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα pH στο ‘’γλυκό σημείο’’ τους.
Αλλά τα πράγματα μπορούν να πάνε και στραβά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, για γλυτώσετε το κλείδωμα θρεπτικών θα χρειαστεί να ξεπλύνετε τον κήπο σας για να απαλλαγείτε από την συσσώρευση θρεπτικών ουσιών (Συνιστούμε κατά την έκπλυση να χρησιμοποιήσετε το Flawless Finish επειδή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για το ξέπλυμα των φυτών σας).
Είτε έτσι είτε αλλιώς, τώρα γνωρίζετε πολύ περισσότερα για το Nutrient Lockout και πώς να το διορθώσετε.


Warning: mysqli::query(): (HY000/1194): Table 'comments' is marked as crashed and should be repaired in /home/hortisculture/public_html/blog.php on line 300

Σχόλια


Fatal error: Call to a member function fetch_object() on boolean in /home/hortisculture/public_html/blog.php on line 311